Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Als u geen cookies wilt accepteren, kunt u hier klikken voor meer informatie.

OK

medicijnen mee op reis

Medicijnen op reis

 

Neemt u geneesmiddelen mee op reis?

Dan is het belangrijk dat u vooraf een aantal zaken goed heeft geregeld.  Hieronder kunt u onze adviezen lezen zodat u onbezorgd uw geneesmiddelen mee kunt nemen op reis.

 

Medicatiepaspoort

In uw eigen apotheek kunt u een medicatiepaspoort (ook wel reisdocument genoemd) laten afdrukken. Dit is een overzicht waar al uw medicijnen en belangrijke informatie over het gebruik op staan. Met dit medicatiepaspoort kunt u bijvoorbeeld op het vliegveld aantonen dat de medicijnen die u meeneemt voor eigen gebruik zijn. Daarnaast kan het medicatiepaspoort van pas komen als u in het buitenland nieuwe medicatie nodig heeft of een arts bezoekt.

 

Schengen- of Engelstalige Medische Verklaring

Als u medicijnen gebruikt die onder de Opiumwet vallen (bijvoorbeeld sterke pijnstillers, bepaalde slaap- en kalmeringsmiddelen, medicinale cannabis, medicijnen tegen ADHD en sommige medicijnen tegen epilepsie), dan heeft u bij de douane een speciale verklaring van uw arts nodig. De verklaring dient door de arts te worden ondertekend en worden goedgekeurd door het CAK ( www.hetcak.nl ).

Houd er rekening mee dat het aanvragen van een verklaring bij het CAK 4 weken kan duren.

 

Met deze getekende verklaring van de arts kunt u aantonen dat u deze medicijnen, die onder de Opiumwet vallen, voor eigen gebruik zijn. Dit is belangrijk omdat er strenge straffen kunnen staan in het land van aankomst op het illegaal invoeren van medicijnen die onder de Opiumwet vallen.

 

Er zijn twee soorten verklaringen:

-        Schengen verklaring, deze kan worden gebruikt als u op reis gaat naar een Schengenland (de meeste landen op het Europese vasteland)

-        Engelstalige verklaring, deze kan worden gebruikt voor landen buiten het Schengengebied. Let op: Sommige landen stellen aanvullende eisen. Neem hiervoor contact op met de ambassade van het betreffende land.

 

Op www.hetcak.nl kunt u een lijst vinden met medicijnen waarvoor u een verklaring nodig heeft. Daarnaast staat per land aangegeven welk type verklaring u nodig heeft en of er nog aanvullende eisen worden gesteld.

 

Meer informatie over medicijnen  op reis kunt u vinden op www.apotheek.nl of in de informatiefolder ‘Medicijnen voor op reis’ welke beschikbaar is in de apotheek. Verder kunt u op www.thuisarts.nl betrouwbare informatie vinden hoe u reizigersziekten kunt voorkomen.